Boekrecensie

Gevoelige zielen

Bram Bakker - Recensie door Akke Tick

De mens achter de hulpverlener

Feest der herkenning of eerste kennismaking. Diepgang dan wel vlinderlichte aanraking. Het boek Gevoelige zielen van Bram Bakker geeft in verschillende dimensies invulling aan het spreekwoord ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’ of als variant ‘Zorg voor de ander door eerst voor jezelf te zorgen’.

Het boek biedt erkenning en herkenning voor nuances, verschillende perspectieven en nood aan verandering in de zorg. Perspectieven die ook in de wereld van onderwijs en communicatie niet misstaan. Het geeft concrete handvaten en stof tot (zelf)reflectie voor het succesvoller omgaan met diegenen die zich tot ‘professionals’ wenden voor ondersteuning in de breedst mogelijke zin van het woord.

Bakker vliegt in hoog tempo door de onderwerpen. Soms schrijft hij met gepolijste taal, op andere momenten leest het boek als een hartenkreet. Bij thema’s zoals seksueel geweld is er een zoekende, bijna excuserende toon, naar niet-kwetsende woorden. Hij geeft ook verwijzingen en vergelijkingen naar bijvoorbeeld collega-publicisten voor wie meer wil weten.

Enkele uitstapjes naar het bredere perspectief van de samenleving ontbreken niet in het boek. Meer dan waardevol en meer van dat graag, zegt de socioloog in mij. Ik hoop dat Bakker de verschillende niveaus die hij in dit boek aanspreekt, in de toekomst verder uitdiept. Een aantal onderwerpen/hoofdstukken leent zich mijns inziens voor een eigen boek of diepgravender artikel.

Het boek ‘Gevoelige zielen‘ is een aanrader voor iedereen die food for thought and feel zoekt.

Akke Tick schrijft deze bespreking op persoonlijke titel.

Bestellen