Wat is onze Missie?

Van medisch naar menselijk

Bij de Balanskliniek willen we mensen helpen op zoek te gaan naar het persoonlijke verhaal achter hun klachten. Zo is niet iedere klacht per se het symptoom van een medische aandoening, maar eerst – en vooral – een uiting van disbalans.

In de huidige gezondheidszorg wordt vooral gewerkt aan de hand van een medisch model. Bij de klachten die iemand heeft proberen deskundigen een diagnose te vinden, die vervolgens zo goed mogelijk – en vooral evidence based – wordt behandeld. Critici spreken zelfs over ‘ziekenzorg’ in plaats van gezondheidszorg. Een groot probleem bij dit systeem is echter het toenemende aantal mensen dat hier niet bij gebaat is. Omdat hun klachten niet van een passende diagnose kunnen worden voorzien of omdat een medische diagnose misschien niet het beste middel is voor hun klachten.

Het huidige zorgmodel werkt uitstekend als de diagnose eenduidig is: een bot is wel of niet gebroken en in een tumor bevinden zich wel of geen kwaadaardige cellen. Maar hoe zwart-wit is de diagnose burn-out? En wat is de eenduidige definitie van een prikkelbare darm? Bij veel gezondheidsklachten vinden we ondanks goede bedoelingen en flinke investeringen in de diagnostiek nooit een eenduidig ziektelabel. Dit wil de Balanskliniek doorbreken.

“In ieder levensverhaal zitten pijnpunten, maar ook onvermoede krachten. De optimale balans vinden tussen deze twee biedt de grootste kans op een fijn en gezond leven.”
- Bram Bakker -

young-man-sitting-nature-reading-book_78492-653

Aandacht voor persoonlijke
zorg en maatwerk

Je talenten zijn een goede gids in jouw leven, we spreken immers niet voor niets over ‘in je eigen kracht staan’. Op het moment dat je dreigt uit te vallen of het even niet meer overziet is er sprake van een bedreigde of verstoorde balans. De zorgprofessionals die je kunt vinden op ons platform werken allemaal volgens dezelfde uitgangspunten waarbij maatwerk en persoonlijke zorg centraal staan. Zo biedt de Balanskliniek ondersteuning die bij jouw gezondheidsvragen past.

RobTheunissen_webres-3

De Balanskliniek is een initiatief van voormalig psychiater Bram Bakker. Zelf leed hij ruim een jaar aan ‘onbegrepen klachten’. De diagnose luidde cerebellaire ataxie, maar een oorzaak werd nooit gevonden. Behandeling was volgens neurologen niet mogelijk, ondersteuning helaas niet beschikbaar. De frustratie en onmacht hierover droegen bij aan het ontstaan van dit platform. De vergaande bureaucratie en de bedreigde privacy waren andere belangrijke argumenten voor Bram om zijn registratie als medisch specialist te laten verlopen.

Naast Bram Bakker is Rob Theunissen de drijvende kracht achter de Balanskliniek. Als onmiskenbare aanvoerder geeft Rob zakelijk en organisatorisch gestalte aan het platform. Naast zijn jarenlange ervaring als zelfstandig ondernemer in uiteenlopende firma’s, heeft hij bovenal een warm hart voor de zorg.

Veel mensen die hulp zoeken op het gebied van hun gezondheid hebben moeite met het vinden van de juiste professional. Er moet een klik zijn, het aanbod van de zorgprofessional moet passen en de randvoorwaarden (van reisafstand tot tarieven) moeten kloppen. Bij de Balanskliniek helpen we je met zoeken door onze onafhankelijke houding ten opzichte van zorgverleners.

Partners