Annette van Engelen

Coaching bij chronische pijn en chronische klachten.

Chronische pijn of chronische klachten zijn heftig. Ze ontregelen je leven, geven stress en kunnen eenzaam maken. Misschien heb je al te horen gekregen dat je ‘er maar mee moet leren leven’.

We weten vanuit de neurowetenschappen dat alle pijn in het brein ontstaat. Maar soms blijft het brein in een ‘loop’ hangen. Waarbij je jarenlang heftige pijnen of klachten kunnen hebben, terwijl de oorzaak van de pijn of klachten niet (meer) in het lichaam aanwezig is. We noemen dat neuroplastische pijn. Andere benamingen zijn TMS (Tension Mysositis Syndroom) of BMS (Bodymind syndroom).

Een voorbeeld dat iedereen wel kent is fantoompijn: daarbij is er hevige pijn in een lichaamsdeel dat niet meer bestaat. Veel chronische pijn en chronische klachten (bijvoorbeeld rugpijn, nekpijn of andere gewrichtspijnen, fibromyalgie, migraine, spanningshoofdpijn, bekkenbodempijn, prikkelbaredarm syndroom, long-covid) werken op dezelfde manier: de pijnen of de klachten zijn hevig, maar de oorzaak is vaak niet te vinden of al genezen.

Het goede nieuws is dat er tegen die (pijn)klachten iets te doen is: PRT – Pain Reprocessing Therapy. Een nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde wijze van pijnbestrijding. De kern van de aanpak is gelegen in het op bewust niveau beïnvloeden van processen die op onbewust niveau plaatsvinden. Voor sommige mensen is het praktisch aanleren van de technieken voldoende en soms moeten we wat dieper insteken op het niveau van (verdrongen) emoties. Maar uiteindelijk kunnen je (pijn)klachten verbeteren of zelfs verdwijnen.

Ik ben een ervaren (sinds 1997) senior coach en counselor die zich (door eigen long-covid, migraine en piriformis syndroom gemotiveerd) gespecialiseerd heeft in pijncoaching.

Mijn opleidingen liggen op het gebied van Pain Reprocessing Therapy, CSR stresscoaching, counseling, polyvagaal theorie, krachtcoaching, ZKM, Real Power, the Work of Byron Katie en Voice Dialogue.

Perspectens – Vught, Noord Brabant

Onderwerpen

  • Angst
  • Pijn
  • Stress en spanning