Boekrecensie

Samen intelligent bewegen

Fabio D’Agata - Recensie door Lennart Boele

Gedragsverandering in de hoogste versnelling.

Als licht sceptische solo-sporter zonder concrete gedragsverandering voor ogen begon ik aan het boek Samen Intelligent Bewegen van Fabio D’Agata. ‘Wat gaat een boek over samen bewegen mij leren, als iemand die al jaren sport en wel weet hoe je moet bewegen?’ Het korte antwoord: heel veel. 

Samen Intelligent Bewegen is het vervolg op Intelligent Bewegen en neemt je als lezer mee in wat de methode precies inhoudt, waar deze op is gebaseerd, wat de kracht is van ‘samen’ en wat je hier als lezer uiteindelijk mee kunt bereiken. Denk aan omgaan met burn-outs, depressies en bijvoorbeeld persoonlijke grenzen aangeven. Want, zo is de gedachte, praattherapie is goed, maar er gebeuren allerlei positieve dingen in het brein op het moment dat je gaat bewegen. Dit zorgt voor ‘gedragsverandering in de hoogste versnelling’, schrijft Fabio.

Wat ervoor zorgde dat ik direct door het boek gegrepen werd, is de beschrijving van persoonlijke verhalen. Niet alleen van mensen die door de methode successen hebben behaald, maar ook door het persoonlijke verhaal van Fabio zelf. Hierdoor ontdek je direct waar Intelligent Bewegen vandaan komt, de ontdekkingstocht die Fabio zelf heeft afgelegd en wat het hem en de hoofdpersonen heeft opgeleverd. Vervolgens daagde hij mij als lezer uit om door middel van deze persoonlijke verhalen en anekdotes continu naar mezelf te kijken. Hoe ga ik eigenlijk zelf met bewegen om? Geef ik zelf wel duidelijk mijn grenzen aan op werk? En in mijn geval ook: wat is precies mijn relatie met hoe ik sport en waarom sport ik voornamelijk alleen?

Het boek begint met het advies om zelf mee te doen en om op basis van een eigen doel het boek verder te lezen. Eigenwijs als ik was besloot ik het boek gewoon te lezen, zonder mijn persoonlijke doel te definiëren. En wat bleek? Hoe verder ik kwam, des te meer de spiegel die mij werd voorgehouden mij deed beseffen dat er wel degelijk werk aan de winkel was. Om het maar persoonlijk te maken: ik was mezelf totaal niet bewust van het feit dat ik in al mijn sportactiviteiten continu over mijn eigen grenzen ga en dat dit vervolgens ook doorvertaalt in hoe ik met andere zaken in het leven omga. Kortom, mijn relatie met sporten en bewegen was totaal niet intelligent. Om hier gelijk mee aan de slag te gaan, heb ik na het lezen van het boek een proefles kickboksen geboekt en doe ik binnenkort mee met een vriend die dit al langer doet. Mocht je denken, wat gaat hij hieraan hebben? Dan kan ik je alleen maar aanraden om het boek zelf te lezen!

Wat het boek een absolute aanrader maakt? De persoonlijke verhalen, het fundament in de wetenschap en de kraakheldere vertaling naar de praktijk. Ook als je nog geen duidelijke gedragsverandering bij jezelf voor ogen hebt en, zo beschrijft Fabio, óók voor de sporthater. Ik wens je veel intelligent beweegplezier!

Bestellen