Boekrecensie

Stilstaan bij trauma

Vivian Broughton - Recensie door Fiona Kloosterman

Een heldere uiteenzetting over het ontstaan van trauma en de traumaverwerkingsmethode van Franz Ruppert. Herzien uitgave.

Hebben we dat T-woord weer..: ‘Trauma’. Als ik het woord trauma lees, gebeurt er ook meteen wat in mijn lijf. Heb jij, lezer, dat nou ook? M’n buik begint bijvoorbeeld te kriebelen. Alsof het wil zeggen: Jekkes, moeten we het daar nou weer over hebben? Maar goed, feit blijft dat we allemaal in meerdere of mindere mate behept zijn met wonden, ook jij en ook ik, hoe warm of liefdevol we ook opgevoed zijn. Ouders kunnen nou eenmaal nooit precies geven wat een kind nodig heeft.

En ook omstandigheden hadden we vaak niet voor het uitkiezen. Onze psyche reageert op die momenten, om ons te beschermen en zodat we kunnen doorleven. Dit kleine, supermakkelijk leesbare boekje geeft op een uitnodigende manier uitleg hier aan en leert je jezelf wat beter te begrijpen. Hoe ontstaat trauma, wat is het, welke soorten zijn er, hoe je het van je ouders over kunt nemen, hoe je het kunt herkennen bij jezelf. Ze onderscheidt daarbij, volgens het gedachtegoed van Franz Ruppert, een traumadeel, een overlevingsdeel en een gezond deel. Elk hoofdstuk is kort, helder en met opsommingen.

Dit boekje is geschikt voor vakgenoten om standaard in de praktijk te hebben, om trauma op eenvoudige wijze te kunnen toelichten volgens het model van Ruppert én voor mensen die zich willen verdiepen in hoe hun eigen psyche in contact met de buitenwereld werkt. 

Een lekker dun, vlot lezend boekje om mee te nemen op vakantie. Veel leesplezier!

Bestellen