Het tweede boek van Gabor Maté verscheen al twintig jaar geleden in Canada. De ondertitel van de Nederlandse vertaling ‘Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid’ is een wel zeer beknopte samenvatting van dit belangrijke boek, dat de afgelopen jaren alleen maar urgenter is geworden. Maté laat aan de hand van de verhalen van zieke mensen die hij uitvoerig sprak én wetenschappelijke literatuur zien hoe artsen veel kennis laten liggen bij het behandelen van uiteenlopende, ernstige aandoeningen.
Hij bespreekt onder meer uiteenlopende vormen van kanker en ernstige neurologische aandoeningen als Multiple Sclerose en A.L.S. Ik heb nooit geweten dat mensen met A.L.S. vaak een psychologisch profiel hebben dat niet los kan worden gezien van hun aandoening. Dit had ik willen weten in de tijd dat mijn oudste vriend aan deze kwaal ten onder ging (hij overleed ruim zeven jaar geleden). En zo las ik veel meer dat ik niet precies wist, maar waarover wel veel bekend is. Denk aan het niet kunnen hanteren van boosheid, iets dat kan bijdragen aan het ontstaan van kanker.
Maté legt het ons, de lezers, vriendelijk en gedegen uit. Als persoon is hij minder aanwezig dan in ‘Het verstrooide brein’ dat gaat over iets waar hij zelf ook last van heeft, ADD.
Daardoor is dit een heel ander boek. Maar zeker niet minder interessant. Uitzoomen in plaats van inzoomen, dat is wat hij in dit boek steeds doet. Hij noemt zelf het woord niet, maar ‘holistisch’ lijkt hier als kwalificatie zeer toepasselijk.
En hij is ook niet te beroerd om tegen heilige huisjes aan te schoppen. Ik vond ‘De kracht van negatief denken’ een van de meest geslaagde hoofdstukken.
En wat zou het fijn zijn als in de biologielessen op de middelbare school vast aan alle jonge mensen wordt uitgelegd dat emoties invloed hebben op ons zenuwstelsel, ons immuunsysteem en ons hormoonstelsel. Of we dat nu leuk vinden of niet… Het kan niet genoeg worden benadrukt, ook niet bij mensen die in de zorg werken…
Dus weer een enorme aanrader, dit boek!