Visie

Ziektemodel

Hoewel we spreken over gezondheidszorg is bijna alles wat er onder deze noemer wordt gedaan gekoppeld aan ziekte. Als er geen ziekte is wordt er niet behandeld, onderzocht, etc. Zelfs preventie is gekoppeld aan specifieke ziekten: we promoten een gezonde leefstijl, omdat daarmee het risico op hart- en vaatziekten kan worden verkleind. Er is ook niets verkeerd aan bovenstaande, want wie wil er nu geen goede behandeling als hij of zij zoek wordt.

Maar er is wel een belangrijke vraag die we meestal vergeten te stellen:
Ben je gezond als je niet ziek bent? Is stress hebben of vijf kilo te veel wegen gezond? Onze leefwijze vergroot voor de meesten van ons het risico op zeer uiteenlopende ziekten. En door gezonder te worden kunnen we een deel van de pijn (lichamelijk en emotioneel) die bijna iedere ziekte met zich meebrengt voorkomen.

Om gezonder te worden heb je motivatie en energie nodig, en daar ontbreekt het ons vaak aan in deze jachtige wereld. Je kunt je voornemen om te stoppen met drinken, maar dan moet je je eerst wel bewust worden van de uitwerking die alcohol op je heeft.

Werken aan gezondheid kent vele vormen: je kunt naar de sportschool gaan, maar je kunt ook aan de slag gaan met je mentale gesteldheid. Voel je je vaak somber dan kun je al aan de slag gaan met het achterhalen waar die stemming verband mee houdt voordat je de diagnose depressieve stoornis laat stellen bij een ggz-instelling.

Gezond zijn en blijven betekent ook dat je doorlopend met jezelf aan de slag bent, dat je begrijpt wat je nodig hebt om je goed te voelen, en dat je doet wat daarvoor nodig is.

Ruim op wat je in de weg zit, en denk daarbij eerst en vooral aan stressbronnen. Ingrijpende gebeurtenissen, het verlies van een dierbare of het einde van een relatie: het heeft impact op hoe je je voelt, maar daar hoort bij dat er van alles in je lichaam gebeurt. Daar kun je al mee aan de slag lang voordat er eventuele ziekte dreigt…