Greet Vonk

Et Emergo - PTG-Coaching (PostTraumatische Groei)

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen je leven compleet op de kop zetten. Of het nu het krijgen van een levensbedreigende ziekte is, het meemaken van een burn-out, het zien gebeuren van een vreselijk ongeluk, het verliezen van je geliefde of baan, het beroofd worden, etcetera. Het is heftig en ingrijpend. Daar bestaan veel negatieve beelden over.
Maar ze kunnen je levensloop óók in positieve zin compleet transformeren. Je kunt het bij mensen herkennen als ze erover praten alsof hun leven in ‘stukjes’ is gedeeld, zoals: “sinds mijn ongeluk ben ik een ander mens, ik geniet veel meer van het leven”, “na mijn herstel van kanker weet ik wat echt belangrijk is in het leven”, “mijn wereld stortte in toen ik mijn baan verloor, maar achteraf is dat het beste wat me is overkomen”.
Als je midden in de ellende zit, heb je weinig aan teksten als ‘je komt er sterker uit’. Dat weet je met je hoofd soms ook wel, maar zo voelt het dan absoluut niet. Toch kun je sterker worden door ellende.

Groeien door tegenslag heet in de wetenschap PostTraumatische Groei (PTG).
PTG verwijst naar emotionele groei en positieve psychologische veranderingen door het worstelen met allerlei klachten, een persoonlijke crisis of moeilijke omstandigheden.
PTG leidt tot transformatie. Dat betekent dat veranderingen blijvend zijn en je er sterker en wijzer uitkomt. Je ervaart daardoor een hogere kwaliteit van leven.

De coachtrajecten van Et Emergo zijn anders dan ‘gewone’ coachtrajecten. Wij hebben een aanpak ontwikkeld die gebaseerd is op tientallen jaren ervaring en aansluit bij recente wetenschappelijke inzichten.
Wij hebben twee specialismen:

  1. Coaching van mensen die zich in een moeilijke of onderzoekende periode in hun leven bevinden of die een persoonlijke crisis ervaren (privé- en/of werkgerelateerd). Van een moeilijke periode in je leven kun je groeien. In de wetenschap heet dat Posttraumatische Groei (PTG) en daarom noemen wij dit specialisme ‘PTG-Coaching’.
    Onze PTG-Coaching is gebaseerd op tientallen jaren ervaring en wetenschap. Wij deden zelf ook wetenschappelijk onderzoek op dit gebied (inclusief wetenschappelijke publicatie).
  2. Door je meer bewust te worden van jezelf, o.a. je eigen krachten, talenten en valkuilen, kun je jezelf duurzaam ontwikkelen als het gaat om je persoonlijke leven, je leiderschaps-mogelijkheden en loopbaanvraagstukken. Omdat de essentie van deze coachvorm is dat een coachee zich meer bewust wordt van zichzelf, noemen wij dit specialisme ‘Bewustzijnsontwikkeling’.

Onze aanpak kenmerkt zich door de hieronder genoemde aspecten.
De ervaring leert dat interventies op meerdere niveaus (mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch) bijdragen aan een sneller en duurzamer resultaat. Wij hanteren daarom een integrale, multidisciplinaire werkwijze waarbij op meerdere manieren en gebieden aan de coachvraag wordt gewerkt. Voor elke coachee wordt in overleg een maatwerk coachtraject samengesteld.

• Samen met de coachee wordt ervoor gezorgd dat de verschillende activiteiten goed op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken (synergetische effecten).
• Wij maken gebruik van een scala van versterkende principes uit diverse richtingen, onder andere uit de positieve psychologie, en richten ons vooral op de menselijke kracht, talenten en optimaal functioneren.
• Moeilijke periodes in het leven heeft iedereen. Wij ondersteunen, indien van toepassing, het verwerkingsproces en doen daar vooral heel gewoon over, zonder het te klein of te groot te maken. In onze aanpak zijn wij erop gericht dat moeilijke periodes ook positieve mogelijkheden bieden, waardoor sneller herstel en persoonlijke groei worden gerealiseerd.

Et Emergo is gevestigd in Wittelte, maar werkt landelijk.

Et Emergo – Wittelte