Boekrecensie

Het nieuwe ademen

James Nestor - Recensie door Fiona Kloosterman

De weg naar een betere en sterkere ademhaling.

‘Er is niets essentiëler voor onze gezondheid dan ademen’. Nadat de dokter tegen de auteur van dit boek zei dat een ademcursus hem wellicht kon helpen, besloot hij dat toch maar te doen. De eerste pagina’s van het boek beschrijven hoe hij terecht kwam bij een of andere gratis ademcursus in een vreemd huis op een stoffige vloer met wat ademoefeningen, waarvan hij steeds wilde opstaan en weglopen omdat hij dacht dat het echt niet ging werken. Wonderwel gebeurde er toch van alles en raakte hij gebiologeerd door de adem. Daarna raakte hij steeds meer verslingerd aan het onderwerp. ‘Dit boek is een wetenschappelijke zoektocht naar de verloren kunst en wetenschap van het ademen’ zegt de auteur in de inleiding en hij maakt dat meer dan waar. Want hoe adem je eigenlijk ‘goed’? Waarom moet je leren hoe je adem haalt? Hoe kan adem ziektes genezen? 

Hij beschrijft op hilarische en laagdrempelige manier zijn eigen experiment in mondademen (er worden gedurende een bepaalde periode watten in zijn neus gestopt) en neusademen, de werking van de adem, de evolutie van de adem, de verschillen tussen je neusgaten en een hele berg met wetenschappelijk onderzoek, experimenten en geweldig sprekende voorbeelden. Ik heb echt zelden in een boek zoveel vouwtjes geplaatst als in deze (niet vergeten, Fie!). En natuurlijk moést ik tijdens het lezen als lichaamsgericht therapeut zelf ook maar meteen aan de slag met een persoonlijk experiment: Slapen met een plakker op mijn mond. Even uitproberen. Als je dit boek gelezen hebt, dan wil je dat dus opeens: Slapen met een plakker op je mond. En wonderwel werkte dat inderdaad: Ik sliep meer door, werd rustiger wakker en met een open neus. Ook startte ik met Buteyko (een van de genoemde technieken). Het aantrekkelijke van dit boek is dat het heerlijk wegleest, hij steeds zijn eigen zoektocht beschrijft en het ook nog lekker toepasbaar en concreet is. Niet te zweverig en niet te wollig met wetenschap.  

Echt een enorme aanrader, zowel voor collega’s uit het vak als voor cliënten die zich op laagdrempelige wijze willen verdiepen in ademen. ‘Ademen zal nooit meer hetzelfde zijn’.

Bestellen