Boekrecensie

Uw brein als medicijn

dr. David Servan-Schreiber - Recensie door Bram Bakker

Zelft stress, angst en depressie overwinnen.

‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ zei mijn favoriete filosoof Johan Cruijff ooit.

Het is precies wat me overkwam toen in alweer jaren geleden een boek las dat mijn kijk op de psychiatrie ingrijpend en blijvend veranderde.

Wijlen David Servan-Schreiber was psychiater, net als ik in die tijd. Maar geen gewone psychiater. Zijn wereldwijde bestseller ‘Uw brein als medicijn’ gaf woorden aan iets dat ik al jaren voelde, maar nog niet expliciet kon benoemen. Wat dan precies? Dat er veel meer manieren zijn dan het slikken van antidepressiva om depressies en angsten te overwinnen. Dat er in ons lichaam ingangen te vinden zijn om zelf stress te overwinnen.

Juist als psychiater was Servan-Schreiber zijn tijd ver vooruit. Hij benoemde al aan het begin van deze eeuw de interventies die geleidelijk een beetje gemeengoed beginnen te worden in relatie tot mentale problemen: runningtherapie (‘Prozac of Adidas’), acupunctuur, en hartcoherentie, om er maar eens een paar te noemen. En hij leverde keurig de wetenschappelijke literatuur aan die ter ondersteuning van zijn betoog beschikbaar was. Visolie bijvoorbeeld. Een hersentumor zorgde voor een vroegtijdig einde aan zijn leven, toen hij in 2011 stierf was hij pas 50 jaar oud.

Als er pioniers aangewezen moeten worden die getracht hebben de psychiatrie van binnenuit te hervormen mag Servan-Schreiber op geen enkel lijstje ontbreken. Zijn boek is wat mij betreft een tijdloos document, het out-of-the-box durven denken voor altijd inspirerend en de onderbouwing van zijn betoog is uitmuntend. Wil je weten hoe het anders kan in de reguliere GGZ? Dan is dit boek nog altijd een aanrader…

Bestellen