Soms draag je iets met je mee dat je blijft achtervolgen. Een ervaring uit het verleden die je leven onbewust stuurt en je belemmert om echt vrij te zijn. Of het nu gaat om jeugdtrauma’s, verlies, of ingrijpende gebeurtenissen, deze ‘oude pijnen’ kunnen diepe sporen nalaten. Gelukkig is er een weg naar verwerking in de vorm van trauma therapie. Een eerste stap voor een op maat aanpak? Een oud-zeer-gesprek aanvragen!
Wat is trauma therapie?
Trauma therapie is een verzamelnaam voor behandelingen die helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Het doel is om vastzittende emoties en herinneringen een plek te geven, zodat ze je niet langer negatief beïnvloeden. Er zijn verschillende trauma therapie soorten, elk met een eigen benadering en effectiviteit.
Wat belangrijk is bij het aanpakken van een trauma; het gaat niet alleen om ingrijpende gebeurtenissen, ook wel trauma met een grote T genoemd, zoals ongeluk of geweld, maar ook om langdurige emotionele verwaarlozing en gemis. Ofwel: trauma met een kleine t. Beide vormen kunnen leiden tot klachten. Effectieve trauma therapie houdt rekening met deze verschillen en biedt een aanpak die aansluit bij datgene wat iemand nodig heeft. Trauma therapie van trauma met een grote T is doorgaans niet effectief zonder aandacht voor trauma met een kleine t. Het beïnvloedt elkaar namelijk; de therapie gericht op trauma met een grote T is beperkt succesvol, omdat trauma met een kleine t blijft zitten.
Lees ook het artikel: ‘Wat is trauma? Ontdek de signalen en zet de eerste stap naar herstel!‘
Trauma therapie soorten
Er zijn verschillende trauma therapie soorten beschikbaar. De juiste therapie hangt af van de aard en impact van het trauma. Enkele veelgebruikte methoden zijn:
- EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): Een effectieve techniek waarbij oogbewegingen helpen om traumatische herinneringen te verwerken en de emotionele lading te verminderen.
- Cognitieve gedragstherapie (CGT): Gericht op het veranderen van negatieve gedachtepatronen en gedragingen die voortkomen uit trauma.
- Hypnotherapie: Helpt om toegang te krijgen tot onderbewuste emoties en herinneringen die bijdragen aan trauma.
- Lichaamsgerichte therapieën: Zoals ademhalingsoefeningen, yoga en somatische therapie, die helpen spanning en stress los te laten uit het lichaam.
- Narratieve therapie: Waarbij praten en schrijven over je ervaringen helpt bij de verwerking.
Om een trauma te kunnen verwerken is het belangrijk om verder te kijken dan enkel begrijpen waar het trauma, en de bijbehorende klachten, vandaan komt. Het is dus meer dan alleen de focus van de trauma therapie leggen op het wegwerken van symptomen. Het gaat juist om voelen en doorleven; de diepere oorzaak aanpakken. Dat vraagt om een aanpak op maat: een oud zeer gesprek biedt in dat geval uitkomst.
Lees ook het artikel: ‘Trauma behandeling met een integrale aanpak: kijk verder dan de symptomen!‘
Waarom een ‘Oud zeer’ gesprek?
Veel mensen vinden het lastig om over hun trauma’s te praten. Toch is erkenning van je pijn de eerste stap naar herstel. Een ‘Oud zeer’ gesprek bij de Balanskliniek biedt een veilige ruimte waarin je, zonder oordeel, jouw verhaal kunt delen. Dit gesprek is geen trauma therapie, maar een laagdrempelige manier om te onderzoeken waar je staat en welke stappen je kunt zetten richting verwerking.
Tijdens een ‘Oud zeer’ gesprek krijg je:
- Een luisterend oor van een professional waarin gekeken wordt naar het grotere geheel;
- Inzicht in hoe je trauma, en bijbehorende klachten, je leven beïnvloedt;
- Advies over een passende aanpak die bij jouw situatie past – maatwerk.
Veel mensen ervaren na een ‘Oud zeer’ gesprek direct opluchting. Het uitspreken van wat diep van binnen vastzit, kan al een eerste vorm van bevrijding zijn. Daarnaast geeft het gesprek helderheid over mogelijke vervolgstappen. Of je nu kiest voor een trauma psycholoog, lichaamsgerichte therapie of bijvoorbeeld EMDR, je hoeft dit proces niet alleen aan te gaan.
Lees ook het artikel: Waarom oud zeer nooit vanzelf verdwijnt en wat jij wél kunt doen
Zet vandaag de eerste stap!
Blijf niet rondlopen met lichamelijke of psychische klachten zonder duidelijke oorzaak. Jouw verleden bepaalt niet jouw toekomst. Jij hebt de kracht om te kiezen voor verandering. Een ‘Oud zeer’ gesprek is een eenvoudige, vrijblijvende manier om te ontdekken welke aanpak past bij jou. Vraag vandaag nog een ‘Oud zeer’ gesprek aan bij de Balanskliniek.