Veel mensen dragen trauma met zich mee zonder dat ze zich daar volledig bewust van zijn. Trauma kan zich uiten in psychische en lichamelijke klachten en kan diepgeworteld zijn in ervaringen uit het verleden. Maar wat is trauma precies? Wat zijn de symptomen? En hoe weet je of jij een trauma hebt weggestopt? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en helpen we je de eerste stap te zetten naar verwerking.
Wat is trauma?
Trauma betekent letterlijk ‘wond’. In de medische wereld werd het woord oorspronkelijk gebruikt voor fysieke verwondingen, maar tegenwoordig wordt het steeds vaker geassocieerd met psychisch trauma: emotionele of mentale wonden veroorzaakt door ingrijpende gebeurtenissen. Trauma kan voor het begrip worden onderverdeeld in:
- Trauma met een grote T: Dit zijn schokkende, levensbedreigende gebeurtenissen zoals een ongeluk, mishandeling of oorlog. Dit wordt ook wel acuut trauma of type 1 trauma genoemd.
- Trauma met een kleine t: Dit gaat over ervaringen die niet per se levensbedreigend waren, maar wel een diepgaande impact hebben gehad, zoals emotionele verwaarlozing, afwijzing of een gebrek aan veiligheid in de jeugd. Dit wordt ook wel affectieve verwaarlozing, emotional neglect of ‘oud zeer’ genoemd.
Behandeling van trauma met een ‘grote T’ is vaak niet effectief zonder aandacht voor trauma met een ‘kleine t’. Trauma met een kleine t heeft namelijk impact op trauma met een grote T. De reguliere behandeling van trauma met een grote T is beperkt succesvol, omdat trauma met een kleine t zogezegd blijft zitten. Wat in de onderstroom zit, wordt namelijk niet meegenomen in die behandelingen.
Wat is psychotrauma en complexe trauma?
Psychotrauma is de term, die steeds vaker gebruikt wordt in de maatschappij, voor een psychische wond die ontstaat door een traumatische ervaring. Dit kan leiden tot klachten zoals angst, somberheid of problemen in relaties. Wanneer trauma zich opstapelt door herhaalde negatieve ervaringen – bijvoorbeeld door structurele verwaarlozing of langdurig misbruik – spreken we van complexe trauma. Dit type trauma vraagt vaak om een op maat gemaakte benadering, omdat standaardtherapieën zoals EMDR niet altijd volstaan. Iedereen is immers anders.
Wat zijn de symptomen van trauma?
Trauma kan zich op verschillende manieren manifesteren. Trauma heeft zowel psychische als lichamelijke gevolgen; het onderscheid is arbitrair.
Veelvoorkomende psychische symptomen zijn:
- Herbelevingen of flashbacks
- Angst en paniekaanvallen
- Vermijdingsgedrag
- Prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen
- Slaapproblemen en nachtmerries
- Concentratieproblemen
Naast psychotrauma, kunnen er ook lichamelijke symptomen optreden. Wat zijn de lichamelijke symptomen van trauma? Denk aan:
- Hoofdpijn of gespannen spieren
- Vermoeidheid en uitputting
- Maag- en darmklachten
- Hartkloppingen
- Verhoogde stressgevoeligheid
Heb ik een trauma weggestopt?
Soms zijn de signalen van trauma niet direct herkenbaar. Misschien heb je de ervaring weggestopt om verder te kunnen, maar merk je later dat je vastloopt in het dagelijks leven. Signalen dat je een verborgen trauma hebt, kunnen zijn:
- Moeite met grenzen stellen in relaties
- Onverklaarbare woede of intense emoties
- Een diep gevoel van eenzaamheid of onveiligheid
- Terugkerende negatieve overtuigingen over jezelf
Het erkennen van deze patronen is een belangrijke eerste stap.
Een ‘Oud-zeer’ gesprek: de eerste stap naar verwerking
Trauma verwerken is meer dan alleen begrijpen waar het vandaan komt; het gaat om voelen en doorleven. Veel reguliere behandelingen richten zich op het ‘wegwerken’ van symptomen, maar pakken niet altijd de diepere oorzaak aan. Daarom biedt de Balanskliniek ‘Oud-zeer’ gesprekken aan: een veilige, persoonlijke manier om inzicht te krijgen in de wortels van jouw trauma en te werken aan échte heling.
Wil jij ontdekken wat er achter jouw klachten schuilt en hoe je verder kunt? Vraag dan een ‘Oud zeer’ gesprek aan en zet vandaag nog de eerste stap naar herstel. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op.
